بایدها و نبایدهای استفاده از پاور بانک باد کرده

                             

اگر احساس می‌کنید که پاوربانک  شما مثل همیشه نیست و کمی متورم شده است، احتیاط کنید. با این که  پاوربانک‌ها به ندرت باد می‌کنند؛ اما به‌هرحال ممکن است به دلایل مختلف  دچار این مشکل شوند. اگر برای شما هم سوال است که علت باد کردن پاور بانک  چیست؟ آیا استفاده از این باتری باد کرده خطر دارد؟ در این مواقع باید چه  کار کرد؟ اصلا روشی برای جلوگیری از بادکردن باتری‌ پاوربانک‌ها وجود دارد؟  و غیره در ادامه همراه ما باشید. ما در این مطلب به تمام این سوالات پاسخ  خواهیم داد.

چرا پاور بانک باد کرده؟ دلیل اصلی

در دل بیشتر پاوربانک‌های  جدید از باتری‌های لیتیوم یونی استفاده می‌شود. این باتری‌ها به همراه  مدارهای الکترونیکی در یک روکش پلاستیکی یا فلزی قرار می‌گیرند. باتری‌های  لیتیوم یونی با تمام نقاط قوتی که دارند، مستعد آسیب هستند. اگر از این  باتری‌ها در شرایط خاصی استفاده شود، احتمال این‌که متورم شوند وجود دارد.  در این شرایط جریان بیش‌ازحد در باتری به وجود می‌آید. این جریان غیرمجاز  باعث افزایش دمای باتری و در نتیجه گازهای داخل آن می‌شود. با افزایش حجم  گازهای حبس‌شده، باتری منبسط و متورم خواهد شد.

پاوربانکی که باتری متورم دارد، غیرقابل اطمینان است. معمولا این شارژر  همراه دیگر کارایی ندارد و استفاده از آن‌ در بیشتر مواقع خطرناک است. حالا  سوال این است که تحت چه شرایطی باتری پاوربانک باد می‌کند؟

علت باد كردن پاوربانك معمولا چیست؟

تا اینجا دانستیم که انبساط گاز در باتری پاوربانک علت اصلی بادکردن آن  است؛ اما چه عواملی باعث بروز این مشکل می‌شوند؟ دلایل زیادی وجود دارند که  مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • شارژ بیش‌ازحد پاوربانک
  • عبور جریان بیش‌ازحد
  • پایین‌بودن کیفیت ساخت
  • استفاده‌نکردن از پاوربانک برای مدت زمان طولانی
  • قراردادن پاوربانک در معرض نور خورشید یا دمای بالا
  • استفاده از شارژرهای بی‌کیفیت
  • و ...

معمولا تشخیص این که باتری پاور بانک متورم شده، به راحتی  امکان‌پذیراست. کافی‌ست که دستگاه را روی سطحی صاف قرار دهید و از کنار به  آن نگاه کنید. اگر باتری بادکرده باشد، از یک سمت حالت منحنی پیدا می‌کند.  به‌علاوه، معمولا کناره‌های آن کاملا بهم چسبیده نیستند و فاصله‌ای بین  آن‌ها دیده می شود. در نظر داشته باشید که علت چشمک‌زدن چراغ پاوربانک هم می‌تواند خرابی باتری آن باشد؛ اما نه همیشه.

ایا باتری باد کرده پاور بانک خطرناک است؟ شرایط استفاده از پاور بانک متورم

اگر احساس می‌کنید که پاوربانک شما دچار این مشکل شده است، باید مراقب  باشید. علت باد کردن پاور بانک شما هرچه باشد، نباید از آن استفاده کنید.  پاوربانک‌های باد کرده مثل پاوربانک‌های تقلبی ناپایدار هستند. استفاده از  آن‌ها می‌تواند باعث اتصال کوتاه در دستگاه شده و به گوشی شما آسیب وارد  کند.

از طرف دیگر، شارژکردن پاوربانک‌های متورم می‌توانند به شدت خطرناک  باشند. با این کار فشار گاز در دستگاه بیشتر می‌شود و آتش‌سوزی یا انفجار  را به همراه خواهد داشت. شاید فکر کنید که احتمال وقوع این حوادث بسیار کم  است؛ اما باید بدانید که در بهترین حالت هم از باتری متورم مواد شیمیایی  خورنده و سمی به بیرون نشت می‌شود. این مواد اگر با پوست یا چشم شما تماس  پیدا کنند، قطعا عوارضی دارند. پس اگر شک دارید که آیا پاوربانک‌تان متورم  شده است یا نه، قبل از استفاده حتما آن را به یک متخصص یا تعمیرکار لوازم  الکترونیکی نشان دهید.

با روش‌های تشخیص پاور بانک اصلی از تقلبی آشنا باشید.

آیا تعمیر پاور بانک باد کرده امکان‌پذیر است؟

متاسفانه زمانی که باتری متورم می‌شود، خیلی بعید است که به حالت اولیه  برگردد. در بیشتر مواقع علت باد کردن پاور بانک هر چه باشد؛ امکان تعمیر آن  وجود ندارد و پاور بانک برای همیشه غیرقابل استفاده شده است. حتی اگر  بی‌توجه به اخطارها بخواهید از این پاوربانک استفاده کنید، باید بدانید که  ظرفیت شارژ باتری آن اصلا مثل گذشته نیست و کارایی لازم را ندارد.

دقت داشته باشید که اگر تخصص ندارید، اصلا خودتان برای تعمیر پاوربانک  بادکرده دست به کار نشوید. سعی نکنید که با بازکردن یا سوراخ‌کردن دستگاه  از شرگاز اضافی خلاص شوید. هیچ فشاری به دستگاه وارد نکنید. به‌هیچ‌عنوان،  آن را در مکان‌های گرم یا بسته قرار ندهید و در اولین فرصت آن را به دست یک  تعمیرکار حرفه‌ای بسپارید. از نظر فنی با عوض‌کردن باتری متورم شده  می‌توانید دوباره از پاوربانک خود استفاده کنید؛ اما متاسفانه این کار  مقرون‌به‌صرفه‌ نیست. در بیشتر مواقع خرید یک شارژر همراه جدید عاقلانه‌تر  به نظر می‌رسد. اگر برای خرید یک پاوربانک جدید اقدام کردید، حتما در مورد میزان شارژ اولیه پاوربانک از فروشنده سوال کنید.

با پاوربانک باد کرده باید چه کار کرد؟

از آن‌جایی که معمولا پاوربانک بادکرده قابل تعمیر نیست، بهترین راه‌حل  دورانداختن دستگاه است. البته درنظر داشته باشید که به دلیل خطرناک بودن  هرگز پاوربانک معیوب را در سطل زباله نیندازید. در هنگام جمع‌آوری زباله‌ها  هر آن امکان انفجار پاوربانک وجود دارد. به علاوه، مواد سمی و شیمیایی که  از باتری این دستگاه خارج می‌شود، به محیط زیست هم آسیب وارد می‌کند.

پس حتما پاوربانک خود را با رعایت نکات ایمنی به یکی از ایستگاه‌های  بازیافت زباله تحویل دهید. این دستگاه‌ها قابل بازیافت هستند و شما با این  کار به محیط‌زیست کمک بزرگی می‌کنید.

چگونه می‌توان از باد كردن باطري پاور بانك جلوگیری کرد؟

متاسفانه برخی از مواقع پاوربانک‌ها بدون دلیل متورم می‌شوند. با این  حال، راه‌هایی برای جلوگیری از باد کردن باطری پاور بانک وجود دارد که در  ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

* خرید پاوربانک از برند و فروشگاه‌های معتبر

قبل از هرچیز باید از خرید پاوربانک‌هایی که برند شناخته‌شده‌ای ندارند،  بپرهیزید. شاید این دستگاه‌ها قیمت‌های مناسبی داشته باشند؛ اما قطعا  کیفیت ساخت ضعیفی دارند. بنابراین، احتمال متورم‌شدن آن‌ها بیشتر است.  به‌علاوه، حتی اگر دچار این مشکل نشوند، قطعا طول عمر پایینی دارند. شاید  بپرسید که بهترین مارک پاور بانک کدام است؟  در حال حاضر برندهایی مثل: سامسونگ، شیائومی، انکر، جویروم و غیره بهترین  برندهایی هستند که پاوربانک‌های استانداردی را به بازار عرضه می‌کنند.

این پاوربانک‌های استاندارد معمولا با سیستم‌های حفاظتی هوشمند طراحی  می‌شوند. با کمک این سیستم پاوربانک در برابر شارژ بیش از حد، ولتاژ و  جریان بیش‌از حد، اتصالات کوتاه، گرمای زیاد و غیره محافظت می‌شود. به این  ترتیب، دچار مشکلاتی مثل انبساط گاز درون باتری نخواهد شد. برای خرید  پاوربانک‌های اصل از بهترین برندها می‌توانید سری به فروشگاه اینترنتی جانبی هم بزنید.

* شارژکردن اصولی؛ برای جلوگیری از تورم پاوربانک

حتما بعد از این که ظرفیت باتری پاوربانک شما تکمیل شد، آن را از شارژر  جدا کنید. باتری‌های لیتیومی براساس چرخه شارژ و دشارژ عمل می‌کنند. به  همین دلیل، اتصال دستگاه به برق بعد از این که به صورت 100 درصد شارژ شد،  می‌تواند به باتری فشار زیادی وارد کند. چرا که از تخلیه آن‌ جلوگیری  می‌کند. در نتیجه، باعث خراب‌شدن سریع‌تر باتری پاوربانک می‌شود.

آیا می‌دانید که یک پاوربانک چند بار گوشی را شارژ می‌کند؟

استفاده از شارژرهای بی‌کیفیت؛ از دلایل بادکردن پاوربانک

علت باد کردن پاور بانک در بسیاری از مواقع استفاده از شارژر نامناسب  است. این کار باعث می‌شود که جریانی کمتر یا بیشتر از حد مجاز به باتری  ورود پیدا کند. دقیقا به همین دلیل استفاده از پاوربانک یا شارژر موبایل هم برای شارژکردن هندزفری بلوتوثی اشتباه است. بنابراین، برای افزایش طول عمر باتری پاوربانک خود حتما از  شارژرها و کابل‌های متناسب با مشخصات دستگاه خود استفاده کنید.

* استفاده نکردن از پاوربانک در هنگام شارژ

یکی از روش‌های افزایش طول عمر پاوربانک،  استفاده نکردن از آن در هنگام شارژ است. با این کار باتری دستگاه هم‌زمان  باید فرایند شارژ و دشارژ را انجام دهد که باعث کاهش طول عمر آن خواهد شد.

* قراردادن پاوربانک در معرض دمای شدید؛ علت باد کردن پاوربانک

دیگر همه می‌دانید که نه تنها پاوربانک که هر دستگاه دیجیتالی مثل گوشی موبایل، اسپیکر بلوتوثی و غیره را نباید در معرض نور خورشید قرار داد. به‌علاوه، حتما مراقب هستید  که پاوربانک و دیگر دستگاه‌ها را در خودروهای پارک شده، در کنار شومینه،  بخاری، اجاق گاز و غیره جا نگذارید. البته فراموش نکنید که دمای بسیار  پایین و رطوبت هم می‌تواند به شارژر همراه شما آسیب وارد کند.

در واقع، حداقل و حداکثر دمای مجاز برای نگهداری پاوربانک‌ها بین 0 تا  45 درجه سانتی‌گراد است. با این وجود بهتر است پاوربانک خود را در دمای بین  20 تا 25 درجه نگه دارید. باید بدانید که استفاده از گوشی در حالی که با  پاوربانک شارژ می‌شود، می‌تواند دمای بیش‌ازحدی را تولید کند. این گرما هم  برای پاوربانک و هم باتری گوشی ضرر دارد.

* استفاده نکردن از پاوربانک برای مدت زمان طولانی

در نظر داشته باشید که باتری‌های لیتیوم یونی استفاده شده در  پاوربانک‌ها باید به صورت مرتب شارژ و دشارژ شوند. بنابراین، استفاده نکردن  از آن‌ها برای چند ماه می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مثل: کم‌شدن ظرفیت  باتری، بادکردن پاوربانک و غیره شود.


* محافظت از پاوربانک در برابر ضربه و آب

از دیگر عواملی که ممکن است باعث بادکردن باتری پاوربانک شود، ضربه‌دیدن  یا آب‌خوردگی است. بنابراین، باید مراقب شارژ همراه خود باشید. می‌توانید  با خرید یک قاب محافظ از پاوربانک خود در برابر ضربه و آب محافظت کنید.

* تمام‌شدن طول عمر مفید دستگاه؛ از دیگر دلیل‌های بادکردن پاور بانک

اگر چندسالی از خرید پاوربانک شما می‌گذرد و احساس می‌کنید که کارایی  اولیه را ندارد، بهتر است که آن را کنار بگذارید. بهترین پاوربانک‌ها و  باتری‌ها هم طول عمر مشخصی دارند و بعد از چندسال استفاده مشکلاتی مثل: خالی‌کردن سریع شارژ، بادکردن و غیره پیدا می‌کنند.

بایدها و نبایدهای پس از بادکردن پاور بانک

در این مطلب خواندید که علت باد کردن پاور بانک، انبساط گاز درون باتری  آن است. این موضوع به دلیل شارژ بیش‌ازحد، قراردادن پاوربانک در معرض دمای  شدید، جریان یا ولتاژ بیش‌ازحد، استفاده‌نکردن از دستگاه در مدت زمان  طولانی و غیره اتفاق می‌افتد. هم‌چنین، دانستید که استفاده از پاوربانک‌های  بادکرده تا چه اندازه می‌تواند خطرناک باشد. متوجه شدید که متاسفانه  معمولا تعمیر این پاوربانک‌ها ممکن نیست. اگر هم امکان داشته باشد،  هزینه‌های زیادی روی دست شما می‌گذارد.